AARhus – Bjarke Ingels og BIGs courtscraper i Århus

Nyt fyrtårn ved havnefronten i Århus. Bjarke Ingels Group (BIG) har sammen med Gehl Architects færdiggjort en ny courtscraper-karré ved havnefronten i Århus. Se billeder af det spektakulære byggeri her.

Bjarke Ingels og Jan Gehls courtscraper AARHus

Courtscraper – nu også i Århus

Bjarke Ingels og BIG kalder deres nyopførte karré ved Bassin 7 i Århus Havn for AARHus. Lignende kryptisk ortografi benyttede de også i navngivningen af en beslægtet karré i New York. Den kaldte de for VIΛ.

Bygningen i New York blev af Big og Bjarke Ingels lanceret som en courtscraper: et mix af skyscraper og courtyard. Den sidste del af ordet henviser ifølge Bjarke Ingels til den typiske danske byggestil med bykarréer med fællesgårde. Den første del handler om US-amerikanske tårne på himmelflugt.

Courtscraper AARHus by Bjarke Ingels Group, BIG.Pyramider og pagoder

Denne neologisme og nybrud i byggestil har BIG sammen med deres samarbejdspartner, Gehl Architects, nu overført til Danmark i deres AARHus.

Courtscraperen ved Bassin 7 i Århus Ø tårner op i op i hhv. 20 og 14 etagers højde i to af rektanglens sider og synker i de to andre sider ned til et mere hjemmevant dansk niveau.

Effekten er storslået med kig til Århus-bugten fra unikke vinkler i hver eneste af lejlighederne og fra det meget afvekslende terræn omkring courtscrapren. Set fra visse vinkler giver AARHus både mindelser om pyramider og pagoder. Det er ret passende, at den århusianske courtscraper kun ligger et stenkast fra det andet ikoniske og nyskabende boligbyggeri i den nye bydel på havnefronten, Århus Ø: Isbjerget.

The Courtscraper in Aarhus and

Courtscraperen AARHus

Byggeriet har været længe undervejs. Jeg har været forbi et par gange, når jeg har været i Århus. Det er dog først nu (fra sommeren 2019) at de første beboere er flyttet ind. Da jeg var forbi i efteråret 2019 var der nu også kommet liv derude, og byggehegnene var stort set væk, selvom der stadig bliver arbejdet rundt omkring courtscraperen. Navnlig i de mange butiks- og foreningslokaler, der ligger i gadeplan, er der gang i skruemaskinerne.

Det lykkedes mig desværre ikke at komme ind i gården – for sådan én er der (vistnok…). Jeg håber, jeg kan finde en venlig sjæl næste gang, der vil lukke mig ind. Indtil da vil jeg dele de billeder, jeg tog på en efterårstung middag d. 18. oktober 2019.

Brug af billeder – use of pictures

  • Det er tilladt at bruge billederne, sålænge man bare linker til denne side eller angiver kilde.
  • Feel free to use the pictures as long as you provide a link to this webpage and/or acknowledges the source.

Se andet moderne arkitektur på mikkelhede.dk

Tietgenkollegiet – The Tietgen Dormitory – af Lundberg og Tranberg Architects

Vestersøhus – Kay Fisker og C.F. Møllers funktionalistiske mesterværk

Mere om BIG

Nyheder fra Bjarke Ingels Group på BIG’s egen hjemmeside

Pictures from the courtscraper, “AARHus”: