Moderne arkitektur i Århus

Når den moderne arkitektur i Århus er blændende og på et internationalt niveau, så finder du den her på siden både med billeder og historierne bag.

Moderne arkitektur Århus - Bjarke Ingels og Arne Jacobsen.

Fra Arne Jacobsen til BIG

Århus er mit beat. Derfra min verden gik. Jeg kommer jævnligt tilbage for at besøge famlien. Så hører det med til rutinen på et tidspunkt at snuppe min mors røde Suzuki Splash og køre ud på arkitektur sightseeing og dokumentering i Århus og omegn. Her på siden kan du finde greatest hits fra disse eskapader. Følg linkene. De leder dig ned til en bred samling af arkitekturfotos fra Kay Fiskers Aarhus Universitet til Bjarke Ingels AARHus.

Funktionalisme i Århus

International stil i århusiansk arkitektur i 1930erne

Funktionalisme – Uni, Rådhuset og Klintegaarden

Århus  har to store funktionalistiske hovedværker fra 1930erne: Århus Rådhus af Arne Jacobsen og Aarhus Universitet af C.F. Møller. Udover disse to tour-de-forcer fremstår Århus ikke som en funktionalistisk by som Oslo eller Prag.

Der findes nogle forholdsvis få eksempler på Den internationale Stil i boligbyggeriet i Århus. De to mest opsigtsvækkende spots, som enhver funktionalisme aficionado skal besøge er området omkring Immervad og Klintegaarden.

Aarhus Universitet – Kay Fisker og C.F. Møller

Bogtårnet Århus C.F. MøllerAarhus Universitet er et work-in-progress.

Den første del af det efterhånden gigantiske campus blev tegnet og bygget i fællesskab af Kay Fisker og C. F. Møller.

en tog C. F. Møllers tegnestue over, og denne tegnestue er ansvarlig for de fleste udvidelser af det gule murstensbyggeri. Det kan være noget af en prøvelse at tidsbestemme de forskellige etaper, fordi det er de samme byggematerialer, de rer brugt: gule mursten til facaden; brændte brungule klinker til gulvene i gangene og hvidemaljerede gelændere ved trapperne.

Her i dette galleri finder du billeder af: Aulaen, vandrehallen, bogtårnet, Stakladen. Du er velkommen til at bruge billderne, hvis du angiver kilden eller linker til denne side. SKriv til mig, hvis du ønsker billederne i en bedre opløsning.

Galleri 1: Moderne arkitektur i Århus – Universitet

Århus Rådhus: Fyrtårnet i moderne århusiansk arkitektur

Hvis Århus inden for arkitekturen ikke var kendt for andet end Arne Jacobsens og Erik Møllers rådhus i Århus, så var Århus heller ikke til at komme uden om

Århus Rådhus er et Gesamtkunstwerk. Arne Jacobsen har både designet det indre og det ydre og dertil meget af intervaret. Han er krediteret for byggeriet sammen med Erik Møller, men der hersker ingen tvivl om, at det er Arne Jacobsen, der er masterminden bag dette mesterværk inden for moderne funktionalistisk byggeri fra 30erne.

En ung Hans Wegner blev også hyret ind for at bidrage til designet af møbler og intervaret. En hjælpende hånd fra Wegner har dog bare hjulpet yderligere til det stjernestøv, der svæver over Århus Rådhus.

Kommer du forbi Århus rådhus, så und dig selv at tage med på én af de guidede ture, der tilbydes. Du vil komme omkring vielsessalen, hvis Arne Jacobsen har bidraget til bemalingen af. Du vil også komme op i klokketårnet, hvor klokkerne er støbt af metal, som nazisterne under anden verdenskrig ellers gerne ville have haft fingre. Og du vil se byrådssalen med Arne Jacobsens luvslidte gulvtæppe.