Otto Wagners – jugendstil i Wien

Jugendstil i Wien – det er Otto Wagner. Han var både praktisk arkitekt og jugendstilens teoretiker. Karlsplatz er to pavilloner, der tjente som nedgang til en metrostation. I dag er den ene et museum viet til Otto Wagner. Se og brug billeder fra stort galleri af Otto Wagners Karlsplatz.

When in Wien – Otto Wagner

Der var ikke langt tid, men på 10 timer nåede jeg alligevel at se tre hovedværker fra den wienesiske jugendstil og alle af Otto Wagner (1841-1918). Jeg kan ikke påstå, at jeg er velbevandret ud i østrigsk jugendstil, men Karlsplatz, Majolikahaus og Postsparkasse havde jeg hørt om, så de var højt på min liste. Og jeg nåede dem!

Jugendstilens Godfather

Det har altid øvet en særlig tiltrækning på mig at se pionerne og first-moverne inden for enhver kunstnerisk stilretning. Det var jo nok franskmændene, der var først med deres Art Nouveau, men Wien fulgte snart efter med deres version, som med tiden blev døbt jugendstil.

Otto Wagner Karlsplatz jugendstil

Karlsplatz – Canis was here.

Hvis der nogensinde var en godfather for jugendstilen i Wien, så var det Otto Wagner. Han var både arkitekturprofessor, byplanlægger og manden bag nogle af de mest udsøgte bygninger fra perioden.

Karlsplatz – dobbeltpavillionen

Karlsplatz blev opført i 1898. Otto Wagner stod selv i spidsen for planlægningen af hele det wienske s-togs-system (hedder det det i Wien? – næppe). Derudover tegnede han de to små tvillingepavillioner, der stadig i dag står over for hinanden med ca. 50 meters afstand.

Bygningerne var arealsmæssigt små. Kvadratmeterne gemte sig under jorden. Pavillionerne stod i 1970’erne i fare for at blive revet ned, men det blev forpurret og i dag står de der begge i al deres pragt – næsten. Den ene af dem tjener oven i købet som museum for Otto Wagner. I den anden sælger man suspekte wienske pølseretter under hvide parasoller og bag bombastiske ligusterhække.

Wienesisk jugendstil i æblegrøn og guld

Det indvendige af museums-pavillionen er for nylig blevet restaureret de orginale farver: hvid, æblegrøn og guld. Bygningerne virker ikke stilmæssigt revolutionerende i dag og i forhold til, hvad jugendstilen afløst. Det er ornamenteret luksus, men lavet med en meget sikker hånd, hvor hvert ornament får lov til at fortælle sin historie, før det næste stykke skønvirke tager over. Det er ikke lag-på-lag og klunker, men slankt og elegant.

Ædelt forfald udvendigt

De har gjort sig umage med det indvendige og også med visse dele af det udvendige, men træværket og dørene på bagsiden af Otto Wagners museums-pavillion ser slidte og frønnede ud – men meget fotogene. Der har også været en grafittimaler på færde, der med en slatten sort dåse  har skrevet “Canis”. Det betyder hund på latin, og det er, hvad han eller hun er.

Otto Wagners skrumpende banegaard

Jugendstil-pavillionerne på Karlsplatz er ikke overrendte. Det skyldes sikkert, at arkitekturen er nærmest tilbageholdende, på trods af at ornamentikken, navnlig indendørs, er opulent. De to pavillioner står dog så langt væk fra hinanden, og trafikken fra de brede gader og de store nationalromantiske paradebygninger rundt omkring får pavillionerne til at skrumpe i landskabet, selvom de i virkeligheden er fyrtårne for den wienesiske jugendstil – og signaturbygninger for Otto Wagner

Karlsplatz in english

An early example of Jugendstil from Wien by the godfather of the Viennese Secession, Otto Wagner (1841-1918). This pavilion is one of two serving as gateways to the underground station, Karlsplatz.

At a quick glance the twin pavilions don’t appear as much more than two sheds in the grandiose setting of imperial Wien. At a closer inspection a world of exquisite fin de siècle ornamentation comes to life.

One of the pavilions has a fairly recently refurbished interior. It serves today as a museum for Otto Wagner. The exterior is marked handsomely with noble decay at the woodwork but also with senseless graffiti

Billedrettigheder

I’ll gladly grant all these pictures of viennese jugendstil and Otto Wagner to the public domain. Please though, link to this webpage or to the frontpage of this homepage if you like to use one of my jugendstil-pictures.

All pics: Mikkel Hede

Du er velkommen til at bruge billederne af Otto Wagners jugendstilværker i Wien, så længe du bare linker til mikkelhede.dk eller til denne side.

Alle billeder: Mikkel Hede

Se mere arkitektur fra Wien: Hundertwasserhaus.

Mere om museet på Karlsplatz her.